Bettna Hembygdsförening

Medlem av Sveriges Hembygdsförbund

Verksamhetsplan 2020

Obs: Nedanför denna tabell finns en sammanställning av redan utförda aktiviteter.

Kura skymning

14.00 Kyrkogårdsvandring, Bettna Kyrka med Rasmus Sundberg

13 sep 14.00 Fornminnesvandring
med Hans Sköld
(mer info kommer)

26 sep 13.00  - 15.00  Tipspromenad
 Start från Bettnabaren

25 okt 14.00 Höstmöte,
ev. digitalt
se hemsidan el. affischer

19.00 Kura skymning, Björkhagen

28 mar 14.00 Årsmöte
Församlingshemmet Bettna

Träffpunkt Kullagården för hösten:

Se folder med program för hösten som finns på web-sidans Anslagstavlan

Reservation för förändringar. Kolla affischer, eller anslagstavlan på vår hemsida (finns på sid. 1 i krönikan) eller ring till någon i styrelsen.
Tisdagsträffarpå Kullagården för hösten är inte planerade vid krönikans tryckning..

Här följer en kort sammanfattning av aktiviteter som redan varit 2020:

Tidigare år finns under Arkiv

*  *  *

Torsdagen den 20 februari Kurade 26 personer skymning vid Baren. Denna afton var det Carl-Åke Skoog som hade hand om programmet.
Han, samt de besökande, pratade tillsammans om gamla tider i Bettna.
Carl-Åke visade också gamla bilder från hur Bettna såg ut på 1950-60-talet.
Baren ordnade som tidigare med fika. Det blev enn mysig kväll tillsammans.

Annika E. Titti E. Kjell Bengt-Ola och Pia J  Foto: Signild Claesson

Siv Thunström och Kjell och Pettersson  Foto: Signild Claesson

Kent Fredriksson, Ove Klaesson och Carl-Åke Skoog  Foto: Signild Claesson

I bakgrunden Clara Stenberg och Yvonne Frodin. Rune Och Febe Larsson Margaretha Skagerström Ringborg och Karin Eriksson. Till höger Arne och Siv Pettersson  Foto: Signild Claesson

Valborgsmäsoafton 2020-04-30
Ute i Bettna har vi (hembygdsföreningen) plockat upp Flens kommuns initiativ om skräpplockardagar. Då vi ville respektera social distansiering urnder Covid-19, så lade vi aldrig ut detta som en allmän aktivitet, utan det blev spontana tillfrågningar till medverkan. Vi var 8 eldsjälar (medlemmar) som tog upp aktiviteten, som förenade nytta med nöje. Vi samlades vid vårt kansli vid Björkängen på en kopp kaffe och satte vår uppdatering av områden. För att kunna bidra och hålla rent och upplockat, av det som inte tillhör naturen. Vi plockade i diken och efter vägarna i Bettna samhälle samt även i våra ytterområden. I samtal med skolan så plockar elever upp skräp runt skolan och utmed gamla landsvägen. Tanken var från början ett samarbete, men p.g.a. läget så får det bero till nästa år.
Resultatet av aktiviteten ses nedan.

Skräpplockningens -

- resultat

*  *  *

Kyrkogårdsvandring Söndagen den 19 Juli 2020.
Guide: Rasmus Sundberg

Vi samlades vid Bettna kyrka, där fick vi följa med i Rasmus berättelser tillbaka i tiden. Vi fick höra historia om dåtid och nutid, om personer som nu inte längre finns i livet.
Det var mycket underhållande och gjort med både humor och eftertanke. Vi var 16 st som lyssnade och ibland hade en del lite mer att delge om personer som man mindes, genom speciella händelser.
Ser fram emot nästa års vandring.    Tack Rasmus!

*  *  *

Söndagen den 13 september samlades 25 personer vid Löta Dalbygård.
Där fanns Hans Sköld redo att berätta om Lötagårdarna. Vi gick runt via Löta Storgård och fram till Löta Handel.
Hans beråttade om när gårdarna brukades och vilka som bott där.
Då det börjat småregna åkte vi till Valsta och där intog vi vårt fika. Hans och Inger hade också ordnat med varm korv. Medan vi fikade berättade Hans mera om Löta-byn.

Hans Sköld berättar vid Löta Dalbygård   Foto: Arne Pettersson

Arne PetterssonVid Löta Dalbygård   Foto: Arne Pettersson

På väg mot Löta Storgård   Foto: Arne Pettersson

Framme vid Löta handel   Foto: Signild Klaesson

*  *  *

Lördagen den 26 september ordnades en tipspromenad Det blev 28 personer som testade sina kunskaper. Starten gick vid Bettnabaren till idrottsplanen Björkängen.
Där hade Willy och Kjell grillen varm för att kunna grilla korv till sin med-havda fika. Här skedde även prisut-delning. De som hade 12 och 11 rätt av 13, hade pris att hämta, även jumbopris delades ut.
Det fanns även barnfrågor och alla barn som gick fick pris.
Det var en perfekt höstdag för en tips-runda.