Aktiviteter under verksamhetsåret 2011

Torsdagen den 17 februari träffades drygt 30 personer vid Bettnabaren för att kura skymning innan ljuset återkommer. Vi hade som tema "berättarkväll" och det var inte svårt att få igång berättandet. Många gamla roliga och drastiska historier kom upp i dagen. Det rörde sig om både hundar och olika människor från förr i tiden. Bl.a. berättade Gösta Carlsson om en tidigare grannes dräng som gjorde sig illa på ett ben. Såren ville inte läka och drängen frågade sina kompisar vad han skulle göra åt det. Då fick han veta att det var bra att lägga på ett skinn på såren för då skulle varet dras ur och det skulle läka. Sagt och gjort han hittade dagen därpå en råtta i en fälla och tänkte att skinn som skinn. Eftersom han inte hade något annat att ta till la han råttan på såret och faktiskt, det läkte så småningom. Det kom upp både skrönor och sannhistorier som resulterade i många glada skratt. Vi avnjöt också en härlig fika innan vi mycket nöjda med kvällen vände hemåt.

*  *  *

Söndagen den 27 mars höll föreningen årsmöte i Bettna församlingshem. Det var närmare 80 medlemmar som infunnit sig till mötet. Innan mötesförhandlingarna uppvaktade vi klass 5A i Bettna skola som blev länsmästare i frågeprogrammet "Vi i femman".
Föreningen hade vid ett tidigare styrelsemöte beslutat att överlämna ett diplom samt 1000 kronor till klassresa.
Det var Fredrik Wäppling och Piotr Pernat som var klassrepresentanter och de som tävlade var Fanny Ahlström och Fabian Princis. Sven överlämnade gåvan med orden "att de var riktiga ambasadörer för Bettna och att de verkligen har satt Bettna på kartan". Därefter
följde sedvanliga årsmöterförhandlingar. Efter kaffet och lottförsäljning av Thore Karlsson, fick vi följa med på en vandring runt Yngaren i bild och ord. Detta förmedlat av Nils-Erik Hultberg, Nyköping, med förflutet i Bettna. Det var en verklig högtidsstund att få vara med om denna natursköna vandring. Vi tackade Nils-Erik med en vårbukett och en rungande applåd.
Därefter överräckte Sven Pettersson ordförandeklubban till Per-Ivan Andersson, med orden att Per-Ivan skulle förvalta den väl och till föreningens bästa. Sven avtackade även Gunilla Granath, Kenneth Svanqvist och Lars Klaesson för gott styrelsearbete när de
avgick ur styrelsen. Vice ordf. "Kalle" Pettersson avtackade därefter Sven (efter fem år) för ett gott samarbete och ett förtjänstfullt arbete för föreningen, med en inbjudan till Öster Malma.
Sven tackade med orden att han inte skulle vilja vara utan dessa år i föreningen.
Efter mötet hölls ett konstituerande styrelsemöte.

Sven överlämnar klubban till Per-Ivan

Maten -

- avnjöts vid långbordet

Sven avtackas

*  *  *

Onsdagen den 20 april, (strutonsdagen) träffades 13 glada "kärringar och gubbar" på Kullagården för att följa med på en kvastresa i påskens tecken. Det var vår tur att hålla i onsdagsträffen. Vi drack kaffe med "påskbakelser" och annat godis samt berättade om påskminnen. Margareta Ringborg berättade om påskens traditioner och varför vi firar påsk samt bjöd på förslag på "påskmat" från förr i tiden. Borden var dekorerade med allehanda tuppar, kärringar, påskris, påskgodis och gamla fina papperslöpare. Därefter skulle "kärringarna" förbereda sig, för den stundande resan till Blåkulla dagen efter...

*  *  *

Lördagen den 30 april samlades 15 personer vid Ingvaldstorps handelsträdgård.
Där tog Micke emot och hälsade oss välkomna. Vi startade med en rundvandring i de olika växthusen. Där odlar de fram dryga tusentalet egna plantor, sedan köps det in flera tusen plantor från andra odlare. De odlar fram plantorna i olika växthus på grund av värme och hur de ska växa till sig. Därefter gick vi upp till "ladugården" som är helt nyrenoverad och inredd med alla tänkbara tillbehör, som behövs för hästar i alla storlekar. Där finns också kläder såsom tröjor, stövlar, träskor m.m. samt leksaker och andra saker till både hundar och katter. Vi vill säga ett Varmt TACK till Micke som mycket intressant berättade om bondgården Ingvaldstorps utveckling, och om när pappa Yngve och mamma Barbro kom till gården på 1960-talet och hur gården har utvecklats. Därefter blev det en del växtinköp innan hemfärden.

Entrén till hästaffären

Micke berättar

Åhörare i hästaffären

*  *  *

Torsdagen den 19 maj samlades 18 personer vid Källsta gravfält.
Vi guidades omkring bland gravhögarna av Kjell Nordeman från skogstyrelsen.
Källsta gravfält är 60 x 125 meter stort och omfattar 37 fornlämningar med olika typer av gravar. Fältet härrör sig från stenåldern, bronsåldern och järnåldern.
Det finns fem högar varav tre har en grop i mitten vilket tyder på att de någon gång är uppgrävda (plundrade). Det finns 24 runda stensättningar varav en är triangulär med 10 meters sidor. Högarna är 3-11 m i diameter och 0,6 - 1,3 m höga. 16 stycken är övertorvade men de flesta har stenar i ytan.
Tre domarringar är belägna i gravfältets sydvästra del, en är 13 meter i diameter, av 9 klumpstenar, närmast runda. Två ringar har klotformiga stenar. De resta stenarna är 0,5 - 1,3 m höga. Två är avsmalnande uppåt. De resta stenarna står på rad i öst-västlig riktning.
Det finns ytterligare ett gravfält väster om det stora fältet.
Det blev en mycket intressant kväll i den fina försommaren och alla var mycket nöjda med att bli guidade runt bland gravarna. Tack Kjell Nordeman!
Innan vi gick hem tog vi med oss skylten som berättar om gravfältet för att göra en ny. Den gamla hade blivit oläsbar.

Kjell berättar om gravfältet

Källsta gravfält

Källsta gravfält

Nedmontering av skylten

*  *  *

I en skogsbacke bakom Fågelsunds nedre storgård samlades den 2 juni (Kristi Himmelfärdsdag), 18 personer för att lyssna på göken. Någon uppmärksam person hörde faktiskt göken gala på avstånd, så den fanns med denna fina soliga morgon. Även andra fågelarter kunde beskådas vid det 5 hektar stora nyanlagda viltvattnet. Där fanns bl. a. 3 par Svarthakedoppingar och en stor Skrattmåskoloni som skränade i bakgrunden. Sven Pettersson (vår ornitolog) kunde räkna in inte mindre än 21 fågelarter vid vattnet. På åkern, vid sidan om vattnet lekte tre små harar glatt i morgonsolen. Efter det medhavda fikat gick så alla hem till dagens alla olika aktiviteter. Visningen av gården hos Henrik och Carolin Boman blev inställd på grund av sjukdom i familjen.

Fågelsunds nedre storgård

Dessa gömda gökar - vid viltvattnet -

- men någon gök var hörbar helt kort...

*  *  *

Onsdagen den 14 juli samlades ett femtiotal personer vid Stenbergs bilhall för att delta i en bygdevandring i samhället. Lennart Pettersson "Kalle P" hälsade alla hjärtligt välkomna och sedan tog Per-Olov Gustavsson "Pelle i Bettna" över och berättade lite allmänt om Bettnas historia under 1900-talet. Färden gick sedan förbi fd. Ejebäcks konfektion, Harrys slakteri och Posten. Vidare mot kyrkoherdebostaden, gamla taxistationen, som tidigare har varit mejeri, Broms Cafe och Ljungwalds handel.
Vi fortsatte sedan längs med järnvägen och här tog Kurt Andersson, tillsammans med de andra två över berättandet tillsammans med några inlägg från vandrarna. Vi passerade fd. järnvägsstationen, som numera är riven sedan flera år tillbaka, Oscar Johanssons och fd. Centralföreningen, också riven och Dalhyddan där Ulric Stenberg handlade med djur och där det också fanns ett slakteri. Sedan gjorde vi en sväng över järnvägen till Berit och Gösta Karlsson på Kungsbacka där Gösta berättade om gården och ett besök gjordes i Berits hemslöjdsbod där bl.a. vackra mattor visades. På återvägen berättades om fd. Mejeriet, Godsmagasinet, Konsum och Benneskogs angorakaninuppfödning som numera är damklädesbutik (Dam City), Broms husvagnsförsäljning som tidigar varit TGOJ:s bussgarage.
Färden gick sedan vidare tillbaka mot Kullagården (BettnaBaren) där fika med bulle och hallongrottor väntade. En stunds samvaro efter promenaden med prat om gamla minnen var inte fel. Därefter skingrades skaran och alla gick glada och nöjda med kvällen hem till sitt.
Tack Kalle, Pelle och Kurt för en mycket trevlig rundvandring.

Samling vid Stenbergs Bil

"Kalle" hälsar välkommen

Gösta Karlsson berättar om Kungsbacka

Kurt och "Pelle" berättar

Fika och samvaro på Bettna Baren

*  *  *

Söndagen den 21 augusti anordnade vi en marknad och café vid Löta Mellangård, tillsammans med hembygdsföreningarnas Helg i Flens kommun. Man kunde besöka tre olika föreningar och få en stämpel som gjorde att man deltog i ett gemensamt lotteri.
Ett 20-tal utställare från orten ställde upp och visade sina alster. Det fanns allt från träarbeten, textilier av olika slag såsom broderier stickat lappsömsarbeten m.m., skinn, leksaker, skåpdörrar, honung, tunnbröd, smycken, luffarslöjd, tomtar samt en utställare hade även ansiktsmålning. I vårt eget tält hade vi våra skrifter och smycken m.m. och vi fick också flera nya medlemmar. Det fanns också en förslagslåda, där man kunde ge idéer om sådant som man vill ändra på för Bettnaortens utveckling. Vårt kaffetält var väldigt välbesökt där vi hade kaffe, the, saft och hembakat bröd.
Naturligtvis hade vi också vårt museum öppet för ett besök, där vi har gamla saker bevarade till beskådande och sparade för framtiden.
Det fanns även möjlighet att endera ta en ridtur med Pernilla Swärd och hennes ponny, eller gå en tipspromenad till Joker keramik vid Stenbacken.
Solen sken och det var en mycket fin dag och vi hade ca: 250 besökare, så vi var verkligen nöjda med dagen.

Sören förbereder vägskyltning

 

Besökare vid vårt tält

Skyltar och många andra olika träarbeten

 

Tjusiga alster av lappsöm

Luffarslöjd och träarbeten, innan allt startar

Besökare i kaffetältet

Besökare i eftermiddagssolen

*  *  * 

Lördagen den 24 september reste 12 personer från Bettna till Historiska muséet i Stockholm.
Där blev vi guidade in i de djupa valven för att få se på de mycket gamla sakerna som härstammar från Bettna. Sakerna fanns framtagna och guiden Charlotte Hedenstjerna visade och berättade om de olika tingen, mestadels från Vendeltiden 600-800 e.Kr. Charlotte själv var specialist på vikingatiden men hon var även mycket bra påläst om denna tid. Vi fick se olika gravurnor, ben, träfragment, spelpjäser, stenar, pärlor och inte minst vårt lilla Bettna-smycke, tillsammans med andra svärdsknappar i brons m.m. som grävts upp 1885 av arkeologen Hjalmar Stolpe vid Löta-gravarna. Vi såg även föremål som hittats vid Skogstorp och guldet som hittats vid nya kyrkogården i Bettna kyrka. Efter en timmes visning fick vi även svar på våra egna frågor och funderingar. Efter en fikapaus kunde vi sedan gå runt i muséet och titta på egen hand och mycket nöjda med dagen styrde vi färden mot Bettna.

Samling vid entrén

Guldfynd som hittats på Nya kyrkogården i Bettna

*  *  *

Söndagen den 23 oktober samlades närmare 60 medlemmar till höstmöte vid församlingshemmet.
Vi började med att hålla mötesförhandlingar.
Mötet tog bl. a. beslut om förslag till en del ändringar i våra stadgar samt beslutade om kommande års medlemsavgift.
När mötet var avklarat blev det kaffe med äppelkaka och vaniljsås som kändes helt rätt för årstiden. Därefter tog pomologen Håkan Svensson, Julita, till orda
och berättade mycket intressant om äpplen, dess ursprung och skötsel m.m.
Efteråt blev det många frågor om bl. a. hur man beskär och förökar äppleträd och sorter.
Exempelvis, att Varje liten kärna är unik och bildar en ny äppelsort.
Därefter artbestämde Håkan en hel del äpplen som medlemmarna hade tagit med sig och var tveksamma om sorten.
Sedan gick alla ut i det för dagen milda, soliga och underbart sköna höstvädret.

Några av mötesdeltagarna

Några äppelsorter. På fatet längst till höger ligger några Bettna Vinterros

Ordf. Per-Ivan tackar Håkan Svensson

*  *  *

Torsdagen den 17 november träffades ett trettiotal personer vid Bettnabaren för att kura skymning, innan julstöket börjar.
Borden var höstdekorerade med ljuslyktor,cypress och stora färggranna äpplen.
Kvällen startade med en videofilm, som tog alla med på en 1 timmes mycket fin resa längs Östersjöns skärgård. Därefer smakade kaffet mycket bra och sorlet steg när samtalen och diskussionerna kom igång.
Det fanns också möjlighet att få byta böcker, så innan deltagarna gick hem byttes de medhavda utlästa böckerna ut mot nya intressanta läsupplevelser.
Därefter gick var och en hem till sitt och alla var nöjda efter en trevlig och helmysig kväll.

Samvaro efter filmen och kaffet

Arrangörerna Kalle Pettersson och Maggan Skagerström till v. samtalar med Pelle Gustavsson, Ann-Britt Jansson och Ulf Olsson

Några andra av kvällens deltagare

*  *  *

Söndagen den 4 december hölls en stor julmarknad vid Stenbergs bilverkstad.
Något vinterväder hade ännu inte infunnit sig. Det var sol och 5 grader varmt denna decemberdag.
Det var 26 utställare med allehanda föremål och en hel del inriktade sig på julen.
Hembygdsföreningen, tillsammans med Bettna AIS, Lion's och Barnens Bästa var arrangörer för mässan. Det bjöds på kaffe med saffransbröd och småkakor,
MHF-ungdom bjöd på alkoholfri glögg, BAIS hade tombola, chokladhjul samt varm korv och utanför stod det två Ponnyhästar som fick gå en hel del rundor med barn på ryggen.
Trots vädret hade i alla fall tomtefar infunnit sig i sin fåtölj och han bjöd också på godis.
Många försökte sig också på att gissa vikten på tomten och för dagen vägde han 116 kilo.
Barnens Bästa hade ansiktsmålning och så "snurrades" ballonger föreställande olika djur.
Det var mycket folk hela eftermiddagen och alla var mycket nöjda med arrangemanget.
Som avslutning på det hela avfyrades ett mycket fint fyrverkeri.
Så vill vi önska alla en
God JUl och ett Gott Nytt År 2012.

Ann-Margreth med sina mössor och Ingalills tomtar

Eva och Marie visar sina alster

Kenneth vid choklad-hjulet

Maggan Ringborg talar med Ingemar Sköld

Per med sin ren-prydda ponny

En till liten ponny

Tomten med sin tomte-Nisse

Ansiktsmålning av Barnens Bästa

*  *  *